Ζάεφ-Ράμα : Πιθανή αναζωπύρωση εθνικισμού στα Βαλκάνια

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του εθνικισμού και συνέχισης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αφότου η ΕΕ «έκλεισε την πόρτα» στην επιθυμία τους να αποτελέσουν μέρος του μπλοκ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ηγέτες των δύο χωρών, Ζόραν Ζάεφ και Έντι Ράμα, στους Financial Times.

Φόβοι Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για τον Ζόραν Ζάεφ, η απόφαση της ΕΕ θα μπορούσε να σημαίνει την επιστροφή στο «κακό παρελθόν» της εθνικά διαιρεμένης χώρας του, συμπεριλαμβανομένου ενός εμφυλίου πολέμου που αποφεύχθηκε παρά λίγο το 2001, ενώ σε μια ξεχωριστή συνέντευξη ο Ράμα δήλωσε ότι η Αλβανία κινδυνεύει να γίνει η «παράπλευρη απώλεια» των διαιρέσεων της ΕΕ για τη διεύρυνση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ηγέτες τόνισαν ότι η αποτυχία της ΕΕ να προχωρήσει με τη διαδικασία προσχώρησης των δύο χωρών θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή, με γεωπολιτική έννοια, καθώς αυξάνεται η επιρροή άλλων χωρών, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Και οι δύο πλευρές είναι δυσαρεστημένες επειδή η ΕΕ απέτυχε υλοποιήσει μια σιωπηρή συμφωνία, αφού τόσο τα Τίρανα όσο και τα Σκόπια ενήργησαν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

«Ένα μέρος της διαδικασίας είναι μη αναστρέψιμο, αλλά ανησυχώ ότι θα μπορούσε να επιστρέψει το κακό παρελθόν που είχαμε», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι τα ζητήματα που επιλύονται από τη συμφωνία Πρεσπών θα μπορούσαν να ξανανοίξουν λόγω εθνικιστικού αισθήματος.

Εξήγησε ότι εάν υπάρξει αρκετή εθνικιστική ρητορική, ριζοσπαστικές ενέργειες και ομιλίες στη Βόρεια Μακεδονία, αυτό θα δώσει επιχειρήματα στους Έλληνες πολιτικούς για να χρησιμοποιήσει το ίδιο είδος ρητορικής, προσθέτοντας ότι η Συμφωνία Πρεσπών θα μπορούσε τεθεί σε κίνδυνο εάν το κόμμα του δεν κερδίσει τις εκλογές το επόμενο έτος.

Είμαστε «παράπλευρη απώλεια» λέει ο Ράμα

Ο Έντι Ράμα έκρινε ότι η εσωτερική μεταρρύθμιση της ΕΕ είναι απλώς ένα μόνιμο άλυτο. Δήλωσε ότι η ανάγκη για εσωτερική μεταρρύθμιση της ΕΕ «δεν μπορεί πραγματικά να είναι ένα πάγιο άλλοθι για αυτό που είναι το βασικό ζήτημα».

«Αποκοπήκαμε δύο φορές βίαια από την Ευρώπη, την πρώτη φορά επί πέντε αιώνες υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια για μισό αιώνα κάτω από το πιο βάναυσο κομμουνιστικό καθεστώς. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει με την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει μια τρίτη φορά και ότι αυτή τη φορά μπορεί να είναι η Ευρώπη που μας αποκόβει βίαια από τον εαυτό της», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια περίοδο που θα χειροτερεύσει πριν βελτιωθεί, και απλά εμείς είμαστε οι παράπλευρες απώλειες» τόνισε ο Ράμα.

Πλήρης στήριξη των Ευρωπαίων στην Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις και το Τούρκο...

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών - στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής - οι ενέργειες της Τουρκίας...

Μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές – ολοταχώς για Brexit Γηραιά Αλβιόνα

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις 647 εκλογικές περιφέρειες από τις 650, οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον εξασφαλίζουν 362 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων...

Ιστορική διακομματική συμφωνία στη Βουλή: με 288 “ναι” δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες

Η Ολομέλεια της Βουλής, επιδεικνύοντας μια σπάνια στη κοινοβουλευτική ιστορία συναίνεση, υπερψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των...

Παρέμβαση της νέας προέδρου της Κομισιόν για τη μεγαλύτερη σύγχρονη απειλή: την κλιματική αλλαγή

Σε άρθρο της, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή”, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνει τους κινδύνους που διατρέχει ο...

Εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία.

Σήμερα είναι η ημέρα για την Αγγλία που οι ψηγοφοροι- πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίζουν τελεσίδικα την άμεση έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Σημερινες εκτιμήσεις...

Συναiνεση στο Συμβούλιο Εξωτερικης Πολιτικης

Τα εθνικά συμφέροντα της χώρας αντιμετωπίστηκαν με σύμπνοια και ομόνοια κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ, όπως παρατήρησε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις...