Τελικά, οι κομμουνιστές μπορούν να είναι χρήσιμοι

Από τον Βασίλη Α. Κορονάκη

Η παγκόσμια διαταραχή είναι η εκδήλωση ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου. Οι συντηρητικοί πυλώνες των κοινωνιών επιμένουν να το θεωρούν μολυσματική ασθένεια που θεραπεύεται με κοινωνικά αντιβιοτικά τρίτης γενεάς. Περιλαμβάνουν την ανατροπή των ειρηνικών διαδηλώσεων, οι οποίες γίνονται βίαιες συνήθως με βίαιη αντίδραση της αστυνομίας, κρατική τρομοκρατία, ασύμμετρη κατάχρηση εξουσίας και τα συναφή. Ωστόσο, η ασθένεια είναι ανίατη επειδή δεν είναι ασθένεια, αλλά νέα κοινωνική κατάσταση.

Τα συμπτώματα της νέας κοινωνικής κατάστασης είναι η άνοδος των αντια-συστημικών ομαδοποιήσεων και το γενικευμένο μίσος. Πρωταγωνιστές, και στις δύο περιπτώσεις, είναι οι νεότερες γενιές.

Η ανάπτυξη του αντι-συστήματος απαιτεί έναν ευφυή τρόπο συγκράτησης, καθώς οι παραδοσιακές πρακτικές καταστολής που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα, φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα συστατικά της νέας κοινωνικής κατάστασης είναι απολιτικά, ιδεολογικά αναρχικά και δύσκολα διαπραγματευτικά, καθώς οι ομάδες είναι πολλοί και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ηγέτες καθώς είναι αποτέλεσμα των σχηματισμών κοινωνικών μέσων από κάτω προς τα πάνω.

Η νέα κοινωνική κατάσταση είναι αναπόφευκτη, καθώς είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού δύο μη αναστρέψιμων παραγόντων, της ψηφιοποίησης και της παγκοσμιοποίησης.

Αυτό που περιπλέκει πάρα πολύ το πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες, ειδικά οι νέοι, έχουν τη δύναμη να επικοινωνούν. Πράγματι, οι νέοι με ανώτερη εκπαίδευση, με περιστασιακές θέσεις εργασίας που δεν πληρούν τα προσόντα τους και τα όνειρά τους για ένα έξυπνο τηλέφωνο, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και τελικά δεν μπορούν να ελεγχθούν από αστυνομικές μεθόδους.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν στη νέα κοινωνική κατάσταση.

Αθέμιτη κατανομή του πλούτου. Σήμερα, περίπου το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει το 40% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το 95% πρέπει να αποχωρήσει με το 30%. Αυτό για το 95% είναι άδικο και η δύναμη να επικοινωνεί ελεύθερα, δημιουργεί αναταραχή και δυσαρέσκεια στα κάτω στρώματα των κοινωνιών. Η παρατεταμένη λιτότητα και υπερβολική ρύθμιση που σκοτώνει την ατομική δημιουργικότητα υπέρ των μεγάλων εταιρειών, δημιούργησε μια νέα κοινωνική τάξη σκέψης νεο-φτωχών στην αναμονή για επανάσταση.

Ο σταδιακός περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών στους λαούς που είχαν προηγουμένως αντιληφθεί τις ελευθερίες. Πρόκειται για σοβαρή πολιτική αναστάτωση, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες έχουν παγιδευτεί με τη χορήγηση υπερβολικών εξουσιών στη διοίκηση, η οποία σε πολλούς τομείς έχει καταστεί αυτόνομη και, ως εκ τούτου, δεν ανταποκρίνεται στην πολιτική ηγεσία.

Αυτές οι επιλογές κρίθηκαν απαραίτητες για την καταστολή της κοινωνικής αναταραχής μικρών ομάδων οι οποίες θα είχαν τελικά αποτέλεσμα ντόμινο σε μεγάλες ποσότητες πολιτών που ζουν κοντά ή κάτω από το επίπεδο φτώχειας. Αλλά η επιλογή ήταν λάθος.

Η επερχόμενη κοινωνική αλλαγή δεν μπορεί να αποφευχθεί καθώς είναι η διαδικασία της κοινωνικής εξέλιξης της ανθρωπότητας. Μπορεί να αναβληθεί μόνο για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οποιαδήποτε αναβολή δυνητικά μεγεθύνει παράπλευρες ζημιές.

Η Ευρώπη είναι πολύ ευάλωτη στη νέα κοινωνική κατάσταση, καθώς εκτός από τη λιτότητα, η μείωση των δημοκρατικών ελευθεριών με τη δικαιολογία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της φοροδιαφυγής και της υπερβολικής ρύθμισης, αντιμετωπίζει σοβαρά πρόσθετα προβλήματα που απειλούν την κοινωνική της συνοχή και ακεραιότητα.

Μετανάστευση. Ορισμένες χώρες στο παρελθόν βασίζονταν στην ανάπτυξη και την πρόοδό τους στους μετανάστες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Γερμανία και άλλοι. Τον περασμένο αιώνα εκατομμύρια μετανάστες μετακόμισαν, αλλά νόμιμα, κανονικά και με συγκεκριμένα κριτήρια για να καλύψουν προκαθορισμένες θέσεις εργασίας. Οι σημερινοί μετανάστες στην Ευρώπη εισέρχονται απλά χωρίς βίζα ή χαρτιά και σε αυξανόμενο αριθμό, καθώς τα μεγάλα κράτη μέλη αντιτίθενται σε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό που θα θέσει τέρμα στο χάος των μεταναστών. Αντίθετα, η Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη με τις ΜΚΟ που βοηθούν τους παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα καταβάλλουν γενναιόδωρες αποζημιώσεις σε όλους τους νεοεισερχομένους, οι οποίοι λειτουργούν ως κίνητρο για να έρθουν πολλά ακόμα.

Διαχωρισμός των εθνικών εδαφών. Περισσότερες επαρχίες θέλουν να ξεφύγουν από τα έθνη τους για να εδραιώσουν το δικό τους κράτος. Catalunya στην Ισπανία, Βένετο στην Ιταλία, Κορσική στη Γαλλία, Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αναφέρω λίγα, αλλά υπάρχουν περισσότερα και πολλά άλλα σκέφτονται.

Τα προβλήματα της εποχής μας είναι όλα πολιτικά και χρειάζονται οι πολιτικοί για να αντιμετωπίσουν, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν τα πράγματα σωστά, αλλά οι πολιτικοί κάνουν τα σωστά πράγματα.

Για να αποφύγουμε το χειρότερο και να έχουμε ένα ασφαλές πέρασμα στη νέα κοινωνική κατάσταση με ελάχιστες ζημιές από παράπλευρες παροχές και ευεργετικές για την κοινωνία από την αρχή, πρέπει να υποχωρήσουμε από τη διοίκηση και να πάρουμε τους πολιτικούς να κυβερνούν την Ευρώπη.

Οι πολιτικοί ακούνε και μιλάνε στους ανθρώπους και μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες, ώστε να εισαγάγουν την αλλαγή κανονικά, ελαχιστοποιώντας τις ζημιές από παράπλευρες παροχές. Επειδή, όπως σε κάθε αλλαγή, θα υπάρξουν παράπλευρες ζημιές. Το σημείο πρέπει να είναι ελάχιστο και ενδεχομένως χωρίς αιματοχυσία

Τέλος, τι θα έκανα πρώτα, αν ήμουν ηγέτης οποιασδήποτε παραδοσιακής δυτικοευρωπαϊκής χώρας.

Θα έδινα συμβουλές, όχι μόνο από τους παραδοσιακούς συστημικούς μου συμβούλους. Εγώ θα προσλαμβάνω επιπλέον μια μικρή ομάδα apparatchiks πρώην κυβερνώντων κομμουνιστικών κομμάτων, που εύκολα θα βρεθεί σε οποιαδήποτε από τις 11 πρώην κομμουνιστικές χώρες, τώρα στο μπλοκ. Είναι στη δεκαετία του εξήντα, λιμοκτονούν με γελοίες συντάξεις, έτοιμοι να εξυπηρετήσουν τη «σωστή αιτία» αν υπάρχει βοήθεια. Όλοι είχαν ανώτερη κομμουνιστική εκπαίδευση, από το Komsomol έως το πανεπιστήμιο MGIMO της Μόσχας, και αισθάνθηκαν το σοκ της μετάβασης. Αυτό που γνωρίζουν μόνο είναι να αξιολογήσουν τα κοινωνικά φαινόμενα, να διαβάσουν το μυαλό των απλών ανθρώπων και να χειραγωγούν το λαό.

Καθώς η Ευρώπη πρέπει να μάθει να ζει με κρίση, αυτή είναι ακριβώς η γνώση που χρειάζονται οι ηγέτες μας.

Σκεφτείτε το, αλλά βιασύνη, επειδή το είδος είναι υπό εξαφάνιση.

Αλλάζει η διαδικασία Ασύλου στην Ευρώπη/Ε.Ε.

Επιτάχυνση Αποτελεσματικότητα και Διαχείριση είναι τα κλειδιά για μια νέα μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Επιτροπής και της FRONTEX. Αυτά αναφέρει  στη συνέντευξη...

Μια αναγκαστικη παραίτηση που θα κοστίσει στον ελληνισμο

Στη σημερινή Καθημερινή δημοσιευεται άποψη του Τάκη Θεοδωροπουλου,χαρακτηρίζοντας σωστά φαραισμο τους λόγους που οδηγησαν σε παραίτηση από τη κυβέρνηση τον .....Διαμαντάρη.Απο πότε το πτυχίο...

TA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ

Αλλαγή κλίματος στην Τουρκία.  Το κλίμα για εμάς στην Τουρκία άλλαξε ραγδαία μετά το Νταβός. Το «Πνεύμα του Νταβός» εισήγαγε μεταξύ άλλων, την ελληνική...

Αναπνέοντας δακρυγόνα στο Χονγκ – Κονγκ

Η καθημερινότητα στο Χονγκ Κονγκ έχει εναρμονίσει τους ρυθμούς της με τα γεγονότα, τα οποία συνταράσσουν εδώ και μήνες την πόλη. Οι διαμαρτυρίες των...

Η Ε.Ε. απαγορεύει το ψηφιακό νόμισμα του Facebook

Την άκαμπτη στάση τους έναντι των ψηφιακών νομισμάτων, επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν υπό το σκεπτικό ότι δεν θα...

Αντιποινα της Ελλάδας εναντίον της Λιβύης. Ο Μητσοτάκης δεν αστειεύεται.

O Λιβυος Πρέσβης τελικά αποχωρεί από την Αθήνα, ως ανεπιθύμητος της ελληνικής κυβερνησης, ανακηρυσομενος persona non grata.Αυτο που μένει να δούμε είναι ποιος απο...