: Ενα βήμα πριν από τη συμφωνία

Σε εξέλιξη είναι ένα διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, λίγες ημέρες πριν από την 31η Οκτωβρίου, την ημερομηνία που έχει ορίσει ο Μπόρις Τζόνσον για να οδηγήσει τη χώρα του στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από σημαντικές παραχωρήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού φαίνεται πως υπαρχει μια καταρχην συμφωνια μεταξυ των δυο πλευρων .

Σήμερα το πρωί αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο της συμφωνίας, ενώ το απόγευμα ο Μπόρις Τζόνσον θα ενημερώσει το υπουργικό του συμβούλιο και μετά θα απευθυνθεί στην Επιτροπή 1922 του κόμματός του.

Ωστόσο, σε περίπτωση συμφωνίας το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση Τζόνσον διαθέτει επαρκή στήριξη ώστε να εξασφαλίσει την ψήφισή της από τη βουλή.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που προκύψει το περίγραμμα του κειμένου, μπορεί να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και να τεθεί σε ψήφιση στη βουλή το Σάββατο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Τζόνσον θα έχει παρακάμψει τον νόμο που τον υποχρεώνει να αναζητήσει παράταση του και ο οποίος σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιηθεί το Σάββατο.

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει τη μετατόπιση των τελωνειακών συνόρων στη θάλασσα της Ιρλανδίας, εγκαθιδρύοντας στην πράξη διαφορετικό τελωνειακό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία και διαφορετικό για την υπόλοιπη Βρετανία.

Τυπικά, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμένει κομμάτι της Βρετανίας ως προς την εμπορική πολιτική, αλλά στην πράξη χαράσσεται ένα σύνορο στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προκάτοχος του Τζόνσον, Τερέζα Μέι, είχε δηλώσει πως κανένας πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία – όμως ο Τζόνσον φαίνεται ότι την αποδέχεται, τουλάχιστον με βάση τις χθεσινές διαρροές από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, προκειμένου η ΕΕ να συμφωνήσει, οι Βρυξέλλες χρειάζονται μια διαβεβαίωση ότι η νέα συμφωνία έχει πιθανότητες να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτι που δεν συνέβη με την προηγούμενη εκδοχή της. Ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας, Ντέιβιντ Ντέιβις, εκτίμησε χθες ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί, «γιατί οι βουλευτές ξέρουν ότι είναι η τελευταία ευκαιρία». Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο βορειοϊρλανδικό συντηρητικό κόμμα DUP, το οποίο έως τώρα απέκλειε κατηγορηματικά την εμφάνιση οποιουδήποτε είδους συνόρου στη θάλασσα της Ιρλανδίας.

Στο Παρίσι και το Βερολίνο ωστόσο καταγράφεται νευρικότητα όσον αφορά τη σπουδή να υπάρξει συμφωνία πριν την έναρξη της συνόδο κορυφής των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ανώτατος Γάλλος αξιωματούχος συνέστησε «μεγαλη σύνεση» όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία που θα ικανοποιεί όλους τους Ευρωπαίους. «Υπάρχει καλύτερη ατμόσφαιρα αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο και ακόμα δεν έχουμε δει κάτι» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Για φιλόδοξο στόχο έκαναν λόγο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Γερμανία όσον αφορά το ενδεχόμενο συμφωνίας συμπληρώνοντας ότι μια τυχόν συμφωνία σε τεχνικά ζητήματα θα απαιτήσει άλλους δύο μήνες διαπραγματεύσεων εκτός και εάν η Βρετανία προχωρήσει σε ιδιαιτερικά σημαντικές παραχωρήσεις.

Εξερχόμενη χθες από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη «κενά» και απαιτείται «δουλειά», χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο το κόμμα της να υπερψηφίσει τη συμφωνία. Εξάλλου, όλο και πιο σαφής γίνεται η συμμόρφωση των διαφωνούντων του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι, ένας προς έναν, συντάσσονται πίσω από τον Τζόνσον.

«Ο Τζόνσον κοίταξε την άβυσσο και αυτό που είδε δεν του άρεσε»,  αφηνοντας πισω   τις κραυγές περί «εξόδου χωρίς συμφωνία» και προσχώρησε, έστω και την τελευταία στιγμή, στο στρατόπεδο όσων προειδοποιούσαν ότι μια άτακτη έξοδος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις εμπορικές σχέσεις της χώρας και για τις ισορροπίες στην Ιρλανδία.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, επανέλαβε χθες το αίτημα για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας. Από το βήμα του συνεδρίου του Εθνικού Σκωτσέζικου Κόμματος, η Στέρτζον είπε ότι μετά τη διευθέτηση του βορειοϊρλανδικού ζητήματος, η Σκωτία θα είναι το μόνο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου που φεύγει από την Ε.Ε. χωρίς τη θέλησή του. Σε ένα μήνυμα με ξεκάθαρο αποδέκτη το Εργατικό Κόμμα, προσέθεσε ότι όσοι δεν έχουν την πρόθεση να στηρίξουν ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, «δεν χρειάζεται καν να μας πάρουν τηλέφωνο» για να ζητήσουν πιθανή κυβερνητική στήριξη του SNP.

Στο άκουσμα της είδησης, η στερλίνα επιδόθηκε σε ράλι, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 4 μηνών, πέριξ των 1,275 δολαρίων.

Το βρετανικό νόμισμα κινείται ανοδικά στο σύνολο της ημέρας, καθώς από νωρίς διαφάνηκε ο αισιόδοξος τόνος των δηλώσεων του Ευρωπαίου διαπραγματευτή, Μισέλ Μπαρνιέ, για την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Εργαζόμαστε σκληρά. Οι εργασίες θα ενταθούν. Μια συμφωνία είναι πιθανή εντός της εβδομάδας», δήλωσε νωρίτερα ο Μπαρνιέ.

Ευρωπαίοι ηγέτες για Τουρκία: η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αποτελεί “παραβίαση” των κυριαρχικών δικαιωμάτων...

Στην επίσημη δήλωση των ευρωπαίων ηγετών , η οποία δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και περιλαμβάνεται στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης...

Πλήρης στήριξη των Ευρωπαίων στην Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις και το Τούρκο...

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών - στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής - οι ενέργειες της Τουρκίας...

Μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές – ολοταχώς για Brexit Γηραιά Αλβιόνα

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις 647 εκλογικές περιφέρειες από τις 650, οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον εξασφαλίζουν 362 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων...

Ιστορική διακομματική συμφωνία στη Βουλή: με 288 “ναι” δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες

Η Ολομέλεια της Βουλής, επιδεικνύοντας μια σπάνια στη κοινοβουλευτική ιστορία συναίνεση, υπερψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των...

Παρέμβαση της νέας προέδρου της Κομισιόν για τη μεγαλύτερη σύγχρονη απειλή: την κλιματική αλλαγή

Σε άρθρο της, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή”, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνει τους κινδύνους που διατρέχει ο...

Εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία.

Σήμερα είναι η ημέρα για την Αγγλία που οι ψηγοφοροι- πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίζουν τελεσίδικα την άμεση έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Σημερινες εκτιμήσεις...